
Pita lepinjica od spelte
Lako
4 hours hours
Sastojci
- 175 g speltinog integralnog brašna
- 225 ml mlake vode
- ½ kašičice instant suvog kvasca
- 175 g brašna tip 500 ili Manitoba tip 0
- 1 kašičica soli
- 1 kašika maslinovog ulja
- U posudi pomešati speltino brašno, vodu i kvasac, pa mešati kašikom dok se ne sjedini. Ostaviti smesu da odmara na sobnoj temperaturi minimum 10 minuta (može i do 2 h).
- Dodati ostale sastojke (brašno, so i maslinovo ulje) pa zamesiti testo.
- Vratiti testo u posudu, prekriti krpom ili streč folijom i ostaviti da fermentira 1h na toplom.
- Ugrejati rernu na 250°C sa kamenom za pizzu postavljenim na srednju poziciju.
- (Ako nemate kamen, koristite “iron skillet” tiganj okrenut naopako na žici.)
- Testo podeliti na 8 loptica i ostaviti da odmaraju pokrivene oko 15 minuta, dok se rerna greje.
- Svaku lopticu razviti oklagijom na pobrašnjenoj površini u krug prečnika 16 cm.
- Peći po jednu piticu: staviti je na zagrejani kamen/tiganj i peći 1–2 minute, dok se ne naduje.
- Zatim je okrenuti hvataljkama i peći još 2–3 minuta.
- Pečene pitice slagati u čistu kuhinjsku krpu kako bi ostale meke. Ponoviti postupak sa svim piticama.
- Pre služenja, pitice iseći po rubu da se otvore, pa puniti falafelom, humusom ili nadevom po želji.
Tagovi lepinje, maslinovo ulje, spelta, suvi kvasac, zdrava hrana
Pogledajte i…



