
Leptir piletina iz rerne

Lako

1 hour hour 30 minutes minutes

Sastojci
Za piletinu:
- 1 pile do 2 kg
- 1 limun
- 4 čena belog luka
- 2 kašike zataar začina
- 2 kašičice soli
- 3 kašike maslinovog ulja
Za prilog:
- 5 krompira
- 4 šargarepe
- Malo ulja
- So
- Biber to!
- Vegeta
- Pile dobro operite, pa mu makazama pažljivo isečite kičmu, sa leve i desne strane. Kičmu i vrat možete ostaviti za pripremu supe.
- Prebacite piletinu na pleh obložen papirom za pečenje, kožom okrenutom na gore. Dlanovima snažno pritisnite grudni deo kako bi se lepo izravnala i ležala ravno u plehu.
- Zagrejte rernu na 160 °C.
- U manjoj posudi pomešajte rendanu koru i sok limuna, sitno rendani beli luk, zataar, so i maslinovo ulje. Tom smesom premažite pile sa svih strana, pa prelijte ostatkom smese.
- Oljuštite krompir i šargarepu, isecite ih na veće komade, pa u činiji pomešajte uljem i začinima po ukusu. Rasporedite povrće oko piletine u plehu.
- Stavite u rernu i pecite na 160 °C oko 40 minuta. Zatim povećajte temperaturu na 200 °C i pecite dodatnih 20–30 minuta, dok povrće ne porumeni, a pile dobije hrskavu koricu.
- Po potrebi prekrijte piletinu aluminijumskom folijom pri višoj temperaturi kako začini ne bi zagoreli.
- Služite toplo, uz salatu po izboru.

Tagovi beli luk, krompir, laka priprema, limun, maslinovo ulje, piletina, porodični ručak, šargarepa, topli obrok, zaatar

Pogledajte i…