Obariti krompir u ljusci i ostaviti ga da se prohladi pa ga oljuštiti.
Izgnječiti krompir u pire pa dodati maslac i sve sjediniti. Dodati jaje i prstohvat soli pa sve dobro pomešati u posudi.
Izvaditi smesu na radnu površinu i dodavati brašno malo po malo i zamesiti testo. Oklagijom istanjiti testo na nekih 0,5 cm debljine pa ga iseći na kocke. U svaku kocku testa staviti jednu očišćenu šljivu i u sredinu staviti po jednu kašičicu šećera pa oblikovati u loptu.
Staviti vodu, u srednju šerpu, da proključa pa bariti gomboce dok ne isplivaju na površinu (nakon što isplivaju kuvati još par minuta).
U isto vreme dok se gomboce kuvaju na jednoj ringli, na drugoj ringli u tiganju zagrejati maslac i ulje pa dodati keks, prezle i vanilin šećer. Mešati dok mrvice ne počnu da dobijaju zlatnu boju, smanjiti temperaturu pa ubacivati tople skuvane gomboce u tiganj i mešati dok se cele ne uvaljaju u smesu i vaditi napolje. Služiti odmah tople.