Smestite paradajz, badem, parmezan i beli luk u blender pa ih sameljite sitno. Ulijte ulje u kom je bio paradajz i po potrebi dodajte još maslinovog ulja da biste lakše samleli suve sastojke. U tiganj sipajte maslinovo ulje i dodajte nasečeno povrće pa ga pržite na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. Kada povrće dobije tamniju boju pospite bosiljak, promešajte i odmah dodajte pesto od sušenog paradajza.
Mešajte dok svo povrće ne bude pokriveno pestom i dinstajte tako 5 minuta. Posolite na kraju ukoliko ima potrebe, ali imajte na umu da su sir i paradajz prilično slani.
Testeninu skuvajte al dente pa je ubacite u pripremljeno povrće zajedno sa 2-3 dl vode u kojoj se kuvala pasta. Sve dobro promešajte pa poklopite i ostavite 5 minuta pre služenja kako bi se ukusi povezali, a testenina upila sve arome iz sosa. Služite toplo sa listićima svežeg bosiljka.