Go Back

Pečeni šaran sa krompir salatom

Sastojci

  • 1/2 kg šarana, isečen na potkovice
  • 3 kašike palente
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašičice mlevene crvene paprike
  • 1 kašičica vegete
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera

Krompir salata

  • 4 krompira, srednje veličine
  • 1 glavica crvenog luka, manje glavice
  • 1/4 praziluka
  • so
  • biber
  • 3 kašike limunovog soka ili sirćeta
  • 5 kašika ulja

  • Potkovice šarana posoliti. U posudi izmešati brašno, palentu i začine. Uvaljati potkovice u tu smesu i ređati na papir za pečenje. Poprskati sa malo ulja i peći u rerni pola sata na 220°C. Luk i praziluk iseći na kolutove, staviti ih u posudu, sipati so, biber, sirće/ limunov sok, promešati i ostaviti sa strane da se kiseli dok krompir ne bude gotov.
  • Krompir skuvati sa ljuskom. Kada provri voda, potrebno je otprilike pola sata da se kuva krompir dok ne omekša, proveriti da li je skuvan pre vađenja. Ohladiti ga skroz pa ga oguliti i iseći na kolutove. Preliti sa lukom i prazilukom i uljem. Izmešati lagano i služiti uz ribu.