Go Back

Posni Arancini

Sastojci

  • 20 g suvih vraganja
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • nekoliko čena belog luka
  • 200 g pirinča
  • 50 ml belog vina
  • 50 ml sojinog mleka
  • 50 g prezli
  • 50 g kukuruznog brašna
  • 4 kašike nutritivnog kvasca
  • 200 g šampinjona
  • 700 ml ulja za prženje
  • 2 kašičice sveže naseckane majčine dušice
  • 3 kašike vegete
  • so po ukusu
  • biber po ukusu

  • U 1l tople vode staviti suve vrganje i ostaviti ih da odstoje dvadesetak minuta.
  • U međuvremenu, na dve kašike maslinovog ulja izdinstati sitno naseckani crni luk i kada bude staklast, ubaciti naseckani beli luk i prodinstati 10 sekundi pa dodati pirinač. Dinstati par minuta dok pirinač ne bude mogao više da se dinsta (počne da se lepi za tiganj), tada smanjite temperaturu i sipajte belo vino. Dinstajte dok sva tečnost ne ispari pa krenite sa dodavanjem vode od vrganja, kutlaču po kutlaču, dok pirinač ne upije prethodno dodavanje. Kada potrošite svu tečnost, pirinač bi trebalo da je skuvan, ukoliko nije dodajte još tople vode dok ne bude.
  • Kada se rižoto skuvao, dodajte kašiku ili dve nutritivnog kvasca, 3 kašike vegete, kašičicu majčine dušice, so i biber po ukusu. Sve dobro promešajte pa dodajte još začina ako vam fali na ukus.
  • Topli rižoto istresite u veći pleh i istanjite što više u širinu, kako bi se brže prohladio za sledeći korak. Dok se rižoto hladi, pripremite punjenje od pečuraka.
  • Iseckajte sitno natopljene vrganje, pečurke i čen belog luka. U tiganju na malo maslinovog ulja izdinstajte beli luk deset sekundi, pa dodajte pečurke i 2 kašike sojinog mleka. Kada su pečurke omekšale dodajte kašiku kukuruznog brašna i mešajte dok tečnost ne ispari. Skinuti sa ringle i ubaciti kašičicu majčine dušice, so i biber po ukusu.
  • Kada se rižoto skroz prohladio, formirati na nauljenom dlanu smesu od rižota (60g težine) u disk pa na sredinu smese staviti fil od pečuraka (oko25g) pa formirati rukama u lopticu. Ponoviti postupak sa ostatkom smese. Zagrejati ulje u manjoj šerpi, pa pripremiti sastojke za pohovanje.
  • Kuglu rižota prvo umakati u kukuruzno brašno,potom u sojino mleko i konačno u prezle pomešane sa 2 kašike nutritivnog kvasca. Peći u zagrejanom ulju par minuta, konstantno kašikom okrećući kuglicu u šerpi da ravnomerno dobije boju sa svih strana. Čim dobije lepu zlatno/braon nijansu, izvadite ih napolje kako bi se ocedili od viška masnoće.
  •  Služite uz ajvar ili uz umak po želji.