Go Back

Štrudla sa makom

Sastojci

  • 0.75 ml mleka Belkino
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 90 g maslaca
  • 60 g šećera u prahu
  • 2 žumanca
  • 300 g brašna T-400

Za nadev

  • 200 g mlevenog maka
  • 120 g šećera u prahu
  • 30 g maslaca
  • 1 kašika meda
  • 100 g suvog grožđa

  • U mlako mleko dodajte izdrobljen kvasac, kašičicu šećera i kašičicu soli i ostavite da odstoji desetak minuta. U sud sipajte rastopljen kvasac i žumance, dodajte šećer u prahu i umutite varjačom. U smesu polako dodajte brašno i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Testo ostavite da odmori pola sata. Testo rasteglite po veličini pleha na peki papiru.
  • Nadev pripremate tako što pomešate mleveni mak i šećer u prahu, pa dodate rastopljen maslac, vrelo mleko i kašiku meda i promešajte. Nadev ravnomerno rasporedite po rastegljenom testu i preko njega pospite suvo grožđe. Urolajte sa obe strane uz pomoć peki papira i ostavite da odstoji desetak minuta.
  • Za premaz koristite jedno žumace i malo mleka