Go Back

Torta sa bademima

Sastojci

  • 6 jaja
  • 150 ml slatke pavlake
  • 200 g kristal šećera
  • par kapi ekstrakta badema (nije neophodno)
  • 150 g mlevenih badema (blanširanih ukoliko želite snežnu boju kore ili pečenih sa ljuskom ukoliko želite braonkastu boju)
  • 75 g badema u listiću
  • 125 g maslaca, sobne temperature

  • Odvojiti belanca od žumanaca. Potom belanca podelite u dve posude. Za jednu koru potrebna su 3 belanca.
  • U manju šerpu stavite slatku pavlaku i 100g šećera i rastopite ih na tihoj vatri do ključanja.
  • Umutite žumanca čisto da ih razbijete pa krenite sa dodavanjem vrele smese slatke pavlake i šećera, malo po malo, muteći nakon svakog dodavanja. Dobijeni fil vratite u šerpu i na tihoj vatri ga zagrevajte neprestano mešajući tik pred ključanje (smesa će biti tečna, međutim hlađenjem će se stegnuti). Fil ostavite na hladno mesto kako bi se dobro prohladio pokriven folijom.
  • Umutite 3 belanca sa prstohvatom soli dok ne zapene, pa dodajte 50g šećera i kap ekstrakta badema i mutite dok ne dobijete čvrstine. U belanca sipajte 75g mlevenih badema i spatulom laganim kružnim pokretima sjedinite sastojke.
  • Prebacite testo u kalup prečnika 20 cm koji ste obložili papirom za pečenje i poravnajte ga spatulom iznutra. Pecite na 180°C dok ne primetite da se ivice odvajaju od kalupa, a na površini razvije lepa zlatna boja (do 30 minuta). Ponovite postupak sa drugom korom i ostavite ih na hladno mesto da se dobro ohlade.
  • Istostirajte listiće badema tako što ćete na srednjoj temperaturi zagrejati tiganj za palačinke i u njemu uz neprestano mešanje zarumeneti badem do zlataste boje. Pazite samo da ne preterate, kako će badem brzo menjati boju. Savetujemo da u dve ture pečete bademe, kako bi ravnomerno dobili boju.
  • Umutite dobro maslac mikserom pa mu dodajte postepeno ohlađeni fil, kašiku po kašiku dok ne umutite sve. Fil ostavite na hladnom do sastavljanja torte. Tortu filujte redosledom: kora, fil, kora, fil. Preko fila pospite tortu tostiranim listićima badema, pokrivajući i ivice torte koje ste prethodno takođe premazali sa filom. Ostavite je da malo odstoji na hladnom pa je služite.