Go Back

Torta sa trešnjama

Sastojci

Kora (tri kore prečnika 18cm ili dve prečnika 22cm)

  • 360 g brašna
  • 40 g kakao praha
  • 450 g šećera u prahu
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 160 g kisele pavlake Belkino
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 1 šolja vrele vode

Fil

  • 100 ml slatke pavlake
  • 500 g maskarpone krema
  • 60 g šećera u prahu
  • 250 g trešanja
  • 250 g džema od trešanja ili jagoda/malina

Ganaš

  • 100 g čokolade za jelo i kuvanje
  • 100 ml slatke pavlake

  • Pomešati sve suve sastojke za koru i ostaviti po strani. U većoj posudi mikserom umutiti jaja, kiselu pavlaku, maslac i vrelu vodu, pa kada se sve dobro sjedini, prosejati suve sastojke u posudu dodajući malo po malo, muteći sve vreme. Dobijenu smesu izlijte u kalup/e koji ste prethodno premazali maslacem i posuli brašnom (možete izliti sve u kalup prečnika 22cm, pa iseći horizontalno napola naknadno, ali ćete u nekom trenutku morati da pokrijete kalup aluminijumskom folijom da ne bi izgorela kora, pošto će se duže peći). Koru pecite do sat vremena na 180°C, neprestano je kontrolišući. Ostavite ih da se prohlade preko noći najbolje.
  • Za fil umutite slatku pavlaku u posebnoj posudi, a u drugoj posudi umutite maskarpone sir sa šećerom pa dodajte konačno pavlaku i brzo sjedinite. Trešnjama možete izvaditi koštice, koje ćete koristiti za filovanje, dok deo možete sačuvati za dekorisanje sa peteljkom. Tortu filujete tako što prvo premažete koru sa džemom, pa preko nje stavljate fil i ređate očišćene trešnje. Gornju koru prelijte čokoladnim ganašom, tako što ćete ugrejati slatku pavlaku tik pred ključanje (nikako da provri) i u nju sipate izdrobljenu čokoladu da se sama istopi na par minuta. Promešate da ne bude grudvica i prelijete ravnomerno preko torte, pa poređate trešnje preko. Ostavite da se malo prohladi i služite.