Oljuštite krompir i iseckajte ga na kolutove. Poređajte ga na dno dubljeg pekača ili u pleh, prelijte uljem, začinite solju pa pecite 20 minuta na 170°C. U međuvremenu naseckajte patlidžan na kolutove, posolite ga i ostavite po strani. Nakon 20 minuta pečenja krompira poređajte preko njega patlidžan, prelijte uljem i pecite još 20 minuta. Konačno naseckajte tikvice, poređajte ih preko patlidžana i pecite 20 minuta. Izvadite pleh/pekač sa povrćem i ostavite po strani.
Dok spremate povrće u rerni, pripremite fil. Na maslinovom ulju izdinstajte crni luk pa mu dodajte sitno naseckani beli luk. Čim zamiriše, dodajte meso i dinstajte dok ne bude pečeno pa dodajte začine (so, biber, cimet, majčinu dušicu i peršun) i vino. Kuvajte dok alkohol ne ispari pa dodajte pasirani paradajz i šećer. Krčkajte na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući dok se fil ne zgusne (dok sva tečnost ne ispari) nekih 40 minuta pa ga ostavite po strani.
Pripremite bešamel sos, tako što ćete u šerpi na srednjoj temperaturi otopiti maslac i dodati brašno. Mešajte dok se ne spoje i dok se brašno ne ugreje blago. Potom krenite sa postepenim dodavanjem mleka (3 do 4 dodavanja) sa neprestanim mešanjem. Kako se smesa zgusne, dodajte sledeću turu mleka dok konačno ne utrošite svih 750 ml mleka. Kada smesa krene da se zgušnjava, dodajte u nju žumanca i polovinu rendanog sira, pa mešajte par minuta dok se ne ukuvaju i smesa konačno zgusne kao puding. Potom, dodajte začine i dobro promešajte. Jedan deo bešamela (5 kašika otprilike ili više) dodajte filu i promešajte ga dobro. Fil konačno prespite u pekač preko povrća. Ostatak sosa izlijte preko fila i ravnomerno ga rasporedite. Preko dodajte drugu polovinu sira i stavite u rernu da se zapeče na 200°C nekih 30 minuta. Pečeno je kada bešamel i sir postanu tamno smeđe boje.