Go Back

Mileram torta

Sastojci

  • 250 g brašna
  • 75 g šećera u prahu
  • 1 kom vanilin šećera
  • 0,5 kom praška za pecivo
  • 1 kom jaje
  • 1 kom kora limuna
  • 100 g maslaca
  • 500 ml mleka Belkino
  • 2 kom pudinga od vanile
  • 200 g kristal šećera
  • 800 g milerama
  • 250 g svežih kupina
  • 1 kom želatina

Dodatna oprema

  • 1 kom Kalup prečnika 22 cm

  • Zamesite testo od brašna, šećera u prahu, vanilin šećera, praška za pecivo, jajeta, kore limuna i maslaca. Mesite dok se svi sastojci ne povežu, pa formirajte loptu i ostavite u frižider na hlađenje (50 minuta). Testo razvite na pobrašnjenoj površini, tako da odgovara prečniku kalupa. Prebacite testo u kalup, koji ste prethodno premazali maslacem i brašnom, pa ga rukama dodatno oblikujte i odstranite eventualni višak testa (ili popunite manjak) pa ostavite sa strane.
    Kremu pripremite tako što ćete 100 ml hladnog mleka dobro pomešati sa dva pudinga dok ne dobijete homogenu smesu. Zagrejte 400 ml mleka sa kristal šećerom, pa dodajte puding smesu i žicom za mućenje, mešajte kako biste razbili eventualne grudvice dok se smesa ne zgusne. Sklonite je sa šporeta pa dodajte mileram i dobro sjedinite. Tako pripremljenu kremu izlijte u kalup sa testom, pa od gore poređajte 200 g svežih kupina i stavite da se peče na 175 stepeni do satvremena. Pre sledećeg koraka, tortu dobro prohladite na sobnoj temperaturi.
    Pripremite želatin prema uputstvu sa pakovanja (odnos vode i želatina) i dodajte 50 g kupina tokom kuvanja. Tik pred ključanje skinite ga sa vatre i procedite kupine. Smesu izlijte u kalup i ostavite tortu preko noći u frižideru. Po želji možete je ukrasiti šlagom/slatkom pavlakom i svežim kupinama.