Go Back

Taljatele u ragu sosu

Sastojci

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 100 g sitno naseckanog crnog luka
  • 100 g sitno naseckane šargarepe
  • 100 g sitno naseckane stabljike celera
  • 3 čena belog luka
  • 500 g mlevenog svinjskog mesa
  • 50 ml crvenog vina
  • 250 g pasiranog paradajza TO!
  • 250 g paradajz pelata
  • 500 ml goveđe supe
  • so i biber po ukusu
  • 200 g brašna TO!
  • 2 jaja
  • parmezan za posipanje

  • U većem tiganju izdinstajte luk, šargarepu i celer (dok luk ne postane staklast).Dodajte beli luk i kratko prodinstajte. Ubacite meso i dinstajte dok ne promeni boju. Zalijte vinom i dinstajte dok alkohol ne ispari. Konačno sipajte paradajz i supu, pa ostavite da se krčka na srednje tihoj vatri uz povremeno mešanje, dok se sos ne redukuje do željene gustine.
  • Dok se sos krčka, zamesite testo za taljatele od brašna i jaja. Ukoliko je potrebno, dodajte malo hladne vode, dok ne dobijete elastičnu smesu. Testo pokrijte krpom i ostavite pola sata sa strane. Dlanovima ga oblikujte u disk pa na mašini za testo istanjite na četiri trake. Stavite dodatak za seckanje na taljatele (ili ga isecite nožem). Trake prvo pospite brašnom pa ih iseckajte na taljatele.
  • U veću šerpu stavite 2 litre vode i kašiku soli, pa kada provri ubacite testeninu da se kuva. Čim ispliva na površinu, spremna je (nekih 3-4 minuta).
  • Sos, koji se u međuvremenu ukuvao, posolite i pobiberite po ukusu pa dodajte taljatele u tiganj i sve dobro promešajte. Servirajte uz parmezan.