Go Back

Panj torta

Sastojci

  • 8 komada jaja
  • 3 prstohvata soli
  • 150 g šećera
  • 70 g kokosovog šećera (ili običnog)
  • 80 g maslaca
  • 2 kašičice arome vanile
  • 140 g brašna
  • 30 g kakao praha 
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 komad želatina u listiću
  • 400 g kokosovog mleka ili kravljeg mleka
  • 200 g bele čokolade
  • 50 g kokosovog brašna
  • 150 g crne čokolade za kuvanje Fina
  • malo ulja
  • 150 g dulce de leche-a (1 l mleka, 250 g kristal šećera, pola kašičice sode bikarbone, 1 kašičica arome vanile)

  • Želatin usitnite pa prelijte sa malo hladne vode i ostavite sa strane da omekša. Ako koristite kokosovo mleko iz konzerve odvadite samo čvrst deo (oko 320 g), tečni (providni) deo odbacite. Mleko zagrejte do ključanja, ubacite oceđeni želatin i mešajte dok se ne istopi. Dodajte usitnjenu belu čokoladu i mešajte dok se skroz ne sjedini sa mlekom. Potom dodajte kokosovo brašno i ostavite sa strane da se ohladi. Kada se fil ohladi, umutite ga mikserom, dok ne dobijete dovoljno čvrstu smesu za filovanje (minimum 5 minuta).
  • Razdvojite žumanca od belanaca, pa umutite belanca sa prstohvatom soli, dok ne dobijete čvrsti šam. Žumanca umutite sa šećerom, dok ne postanu kremasti. Dodajte otopljeni maslac i aromu vanile, pa umutite. Dodajte suve sastojke (brašno, kakao, prašak za pecivo i 2 prstohvata soli) i dobro umutite. Belanca dodavajte malo po malo i polako sjedinjavajte smesu. Smesu izlijte u dva kalupa, obložena papirom za pečenje (dimenzija 22x33 cm), i pecite 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C. Pečenu koru izvadite na krpu i umotajte u rolat. Isto uradite i sa drugom korom, pa ih ostavite par sati da se dobro ohlade.
  • Koru isecite na dva dela po dužini. Po potrebi isecite ivice kako biste dobili jednake trake. Trake premažite sa par kašika dulce de leche-a pa filujte sa filom od kokosa (oko 135 g fila po kori). Prvu koru zarolajte pa je uspravite i postavite na tanjir. Nastavite sa filovanjem i rolanjem ostaih traka oko prve rolade dok ne postavite sve. Ako vam je ostalo malo fila od kokosa, popunite sastave kako se ne bi odvajali.
    Crnu čokoladu otopite sa malo ulja i izlijte je preko papira za pečenje. Spatulom za filovanje je istanjite i ostavite da se potpuno ohladi. Iskidajte čokoladu na prutiće, dužine same torte (oko 10 cm) ili je isecite.
    Tortu od gore prelijte ostatkom dulce de leche-a i zagladite je tako da premažete i stranice torte. Čokoladne „prutiće“ lepite u krug dok ih sve ne utrošite. Prilikom lepljenja dobro pritisnite čokoladu kako se ne bi odlepila. Tortu ukrasite po želji. Mi smo koristili sveže ribizle.

Dulce de leche

  • Skuvajte Belkino mleko, pa u toplo mleko dodajte šećer i na srednjoj temperaturi mešajte dok se šećer ne otopi. Dodajte sodu bikarbonu i povremeno mešajte, polupoklopljeno, kontrolišući temperaturu. Morate naći temperaturu na kojoj mleko neće ključati, već će se na srednje/tihoj vatri polako kuvati. Prvih sat i po vremena povremeno mešajte, sos će biti gotov kada se redukuje duplo u količini i dobije tamno smeđu boju, okvirno nekih 2 sata.