Go Back

Pizza na čikaški način

Sastojci

Testo

  • 150 ml tople vode
  • 15 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 30 g kukuruznog brašna
  • 225 g pšeničnog brašna TO!
  • 5 g soli

Mesni nadev

  • 250 g mlevenog svinjskog mesa
  • 2 g mlevene slatke paprike
  • 5 g soli
  • malo bibera
  • 1 g belog luka u prahu
  • 3 ml jabukovog sirćeta

Sos

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 manji crni luk, naseckan na kockice
  • 400 g paradajz pelata
  • 200 ml pasiranog paradajza TO!
  • 3 čena belog luka, sitno naseckana
  • 2 kašičice suvog origana
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice ljute gruvane paprike (opciono)
  • 1/2 kašičice suve majčine dušice
  • 1/2 kašičice suvog bosiljka
  • 1/2 kašičice suvog peršuna
  • malo bibera

  • U vodi pomešajte kvasac i šećer pa ostavite sa strane, 5 minuta, da se aktivira.
  • Dok čekate da se kvasac aktivira, pomešajte sve sastojke za mesni nadev i rukama ga umesite, dok ne dobijete smesu nalik na punjenje za kobasicu. Pripremljenu smesu ostavite u frižider do daljeg.
  • Aktivirani kvasac umesite zajedno sa ostatkom sastojaka za testo, prekrijte krpom, pa ostavite sa strane da naraste.
  • Izdinstajte luk, na ulju, dok ne postane staklast pa dodajte pasirani paradajz i pelat. Ostavite da proključa, smanjite temperaturu, pa dodajte ostale sastojke. Mešajte neprestano dok se smesa ne ukuva i postane gušća (kada povučete varjačom po dnu da se napravi čista linija).
  • Testo razvijte oklagijom na veličinu tiganja (prečnika 20 cm) uvećanu za ivice. Tiganj premažite maslinovim uljem, sa svih strana, pa postavite testo na dno a ivice oblikujte prstima. Na dno testa narendajte pizza sir, izdrobite prethodno pripremljeni mesni nadev, prelijte sosom od paradajza, poređajte kulen i konačno izrendajte parmezan preko svega. Pecite 20-25 minuta na 220°C, u prethodno zagrejanoj rerni, dok ivice ne dobiju zlatnu boju. Ostavite pizzu napolju da se blago prohladi (10 minuta), pa je isecite i poslužite.