Go Back

Čokoladni kolač

Sastojci

  • 180+250 g maslaca sobne temperature
  • 170+240 g šećera
  • 3+4 kom jaja TO!
  • 1+1 kašika ekstrata vanile
  • 120+180 g brašna TO!
  • 4+8 g praška za pecivo
  • 5 g crvene boje
  • 40 g kakao praha
  • 20 g čokolade u komadićima

  • Crvenu koru pripremite tako što ćete penasto umutiti maslac i šećer. Jaja dodavajte jedno po jedno, konstantno muteći, pa konačno dodajte vanilu. Na kraju, dodajte brašno, prašak za pecivo i crvenu boju. Dobro sve izmešajte, pa izlijte u pravougaoni kalup, prethodno podmazan uljem. Pecite 40-50 minuta na 180C (po potrebi pokrijte folijom). Prohladite kolač, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se dobro ohladi.
  • Kakao koru pripremite tako što ćete penasto umutiti maslac i šećer. Jaja dodavajte jedno po jedno, konstantno muteći, pa konačno dodajte vanilu. Na kraju dodajte suve sastojke: prašak za pecivo, brašno, kakao i čokoladu pa dobro umutite smesu. Izlijte ¼ smese na dno kalupa, prethodno podmazanog uljem, pa spatulom napravite udubljenje na sredini.
  • Uzmite potpuno ohlađen crveni kolač i isecite ga na parčad širine vašeg kalupa (3cm). Kalupom u obliku sraca, iz svakog parčeta izvadite oblik srca, pa ih spojene jedne uz druge poređajte u prethodno pripremljeni kalup. Prelijte ostatkom fila sa svih strana, pa stavite da se peče 50-60 minuta na 180C (po potrebi pokrijte folijom). Služite blago prohlađeno preliveno čokoladnim ganašem. Ganaš pripremate tako što otopite 100 g čokolade sa 100 g slatke pavlake.