Go Back

Uskršnji kolač – Kozunak

Sastojci

  • Aktivirajte kvasac u 50 ml toplog mleka i sa kašikom šećera. Grožđice ostavite u rum da se natapaju.
  • U ostatak mleka dodajte jaja, šećer, vanilu, ulje i koru limuna. Dobro umutite smesu dok se šećer ne rastopi. Dodajte kvasac u smesu i ostavite sa strane.
  • U brašnu napravite udubljenje pa dodavajte postepeno mokre sastojke. Smesu mesite do 10 minuta, dok ne dobijete blago lepljivo i elastično testo. Formirajte testo u loptu pa ga ostavite pokriveno na toplom, dok se ne duplira u veličini (do 2 sata). Nakon toga ga ponovo premesite i ostavite (pokriven) još sat vremena da naraste.
  • Testo podelite na 3 dela i svaki deo oklagijom rastanjite kako biste dobili dugački pravougaonik (do 70 cm dužine). Pospite grožđice na svaki pravougaonik pa ga zarolajte u okruglu dugačku traku kako bi grožđice ostale unutar svake trake. Upletite sve tri trake u pletenicu pa postavite u okrugli pekač, nameštajući početak i kraj pletenice kako bi pletenica izgledala jednako sa svih strana. Premažite pletenicu sa malo mleka pa pospite sitno naseckanim blanširanim bademom. Ofarbana jaja postavite na pletenicu, bliže unutrašnjosti pletenice, i blago ih utisnite u testo.
  • Pecite sat vremena, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160°C. Po potrebi prekrijte testo u toku pečenja alu folijom, kada dobije lepu smeđu boju.