Go Back

Pijane kocke sa višnjama

Sastojci

Kora

  • 4 jaja TO!
  • 40 g šećera
  • 40 g brašna TO!
  • 10 g kakao praha
  • 6 g praška za pecivo

Fil

  • 0,5 l mleka Belkino
  • 100 g čokolade Fina
  • 50 g maslaca
  • 3 jaja TO!
  • 40 g šećera
  • 60 g brašna TO!
  • 1 pakovanje želatina u listićima
  • 25 ml ekstrakta ruma
  • 400 g višanja

Ganaš

  • 150 g čokolade Fina
  • 125 ml slatke pavlake-

  • Razdvojite belanca od žumanaca. Penasto umutite belanca, pa postepeno dodavajte šećer dok ne dobijete čvrsti šam. Dodavajte jedno po jedno žumance, konstantno muteći. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao, postepeno dodavajte i konstantno mutite. Smesu izlijte u kalup dimenzija 32x22 cm, prethodno obloženim papirom za pečenje, pa pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180C. Ostavite koru da se prohladi.
  • Razdvojite belanca od žumanaca. Mikserom umutite žumanca sa šećerom. Kada postanu svetle boje, dodajte brašno, pa ponovo umutite. Skuvajte mleko, čokoladu i maslac do ključanja, skinite sa ringle pa postepeno dodavajte žumanca, konstantno mešajući. Ovako umućen fil kuvajte na pari dok se ne zgusne (nalik toplom pudingu). Ostavite fil da se ohladi, pa aktivirajte želatin u listićima, tako što ćete ga u par kašika vode ostaviti da nabubri. Posle par minuta, otopite ga sa vodom, dodajte filu zajedno sa rumom i dobro promešajte. Belanca umutite u čvrti šne, pa dodajte u fil, i dobro sjedinite.
  • U kalup, preko kore, izliti 1/3 fila pa pospite višnjama (ukoliko koristite smrznute, prethodno ih dobro ocedite) pa izlijte ostatak fila. Ostavite, u frižideru na sat vremena, dok se ne stegne.
  • Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa izlijte preko fila. Ostavite u frižideru, dok se ne stegne, pa poslužite.