Go Back

Dunavski valovi

Sastojci

  • 5 jaja
  • prstohvat soli
  • 125 g šećera
  • 125 ml ulja
  • 125 g gazirane vode
  • 250 g brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 5 g praška za pecivo
  • 20 g kakao praha
  • 15 ml mleka Belkino
  • 5 ml ekstrakta ruma
  • 1 tegla (700 g) kompota od višanja
  • 1 puding od vanile
  • 500 ml mleka Belkino
  • 75 g šećera
  • 200 g maslaca, sobne temperature
  • 200 g čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

  • Upalite rernu da se ugreje na 150°C (funkcija oba grejača i ventilator). Razdvojite belanca od žumanaca. Belanca penasto umutite sa prstohvatom soli, dodajte 50 g šećera, pa mutite dok ne dobijete čvrsti šam.
  • Žumanca umutite sa ostatkom šećera, dok ne dobiju svetlu boju, dodajte ulje i vodu pa sve sjedinite. Dodajte brašno, vanilin šećer i prašak za pecivo pa dobro umutite. Dodajte umućena belanca, spatulom sve nežno sjedinite, pa podeliti na dva jednaka dela (oko 450 g po smesi). U jednu smesu dodajte kakao prah, mleko i rum pa dobro promešajte.
  • U kalup obložen papirom za pečenje, ravnomerno izlijte žutu smesu, pa mestimično u gomilicama dodajte kakao smesu. Prekrijte oceđenim višnjama, blago ih utisnute u testo, pa stavite da se peče 25 minuta. Testo dobro prohladite (minimum sat vremena).
  • Puding pripremite prema uputstvu sa pakovanja, 100 ml hladnog mleka pomešajte sa pudingom u posudici. U šerpi zagrejte ostatak mleka sa 75 g šećera, do ključanja, pa dodajte razmućeni puding i kuvajte dok se ne zgusne. Puding ostavite da se dobro prohladi u frižideru, prekriven folijom, minimum sat vremena.
  • Kada se puding ohladi umutite ga sa maslacem, sobne temperature, dok ne postane kremast. Fil izlijte preko kore, dobro rasporedite, pa ostavite u frižider da se još prohladi.
  • Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom, razlijte preko kolača, pa ostavite da se prohladi (minimum pola sata). Nakon toga isecite po želji i poslužite.