Go Back

Prevrnuta torta sa jabukama i orasima

Sastojci

  • 4 jabuke, oljuštene i iseckane na kolutove širine 1 cm
  • 1 kašičica cimet
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 4 kašike smeđeg šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g maslaca, naseckanog na listiće
  • 5 jaja
  • prstohvat soli
  • 75 g šećera
  • 50 g mlevenih oraha
  • 30 g brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 150 ml hladnog mleka Belkino
  • 75 g šlaga

  • Upalite rernu na 180C. Jabuke (oljuštene i iseckane) poređajte u kalup prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje, pa ih pospite sa mešavinom cimeta, vanilin šećera i smeđeg šećera. Orahe pospite preko, ravnomerno, pa izravnajte površinu. Preko oraha poređajte maslac pa stavite jabuke da se peku 25 minuta na 180C.
  • Razdvojite belanca od žumanaca. U belanca dodajte prstohvat soli pa ih penasto umutite. Postepeno dodajte šećer, dok ne dobijete čvrst šam, pa ubacite žumanca (jedno po jedno) i mešajte laganim pokretima mešalicom.
  • Postepeno dodajte orahe, zatim brašno i prašak za pecivo, pa ih lagano sjedinite. Ovako sjedinjenu smesu izlijte u kalup, preko jabuka i oraha, i dobro izravnajte fil. Stavite da se peče 20 minuta na 180C. Kada se kora blago podigne i dobije blago smeđu nijansu ,izvadite je napolje i dobro prohladite (par sati). 
  • Mikserom umutite mleko i šlag, dok ne dobijete željenu gustinu, pa premažite tortu da svih strana. Ukrasite mlevenim ili krupno seckanim orasima i dobro prohladite pred služenje.