Go Back

Pohovane loptice od pirinča

Sastojci

  • 20 ml maslinovog ulja
  • 40 g maslaca
  • 200 g pirinča
  • 450 ml supe (povrtne ili pileće)
  • 150 g crnog luka, sitno naseckanog
  • 75 g stabiljke celera, sitno naseckane
  • 75 g šargarepe , sitno naseckane (ukoliko ne koristite celer, 150 g šargarepe)
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 200 g paradajza peleta
  • 5 g svežeg bosiljka
  • 1/2 kašike šećera (po potrebi)
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 40 g parmezana, rendanog
  • 100 g kačkavalja, naseckanog na kockice od 5g
  • 3 jaja, umućena
  • prezle i panko prezle
  • ulje za pečenje

  • U tiganju zagrejte ulje i maslac pa dodajte pirinač. Dinstajte dok maslac ne krene da penuša, a pirinač postane sjajan. Sipajte supu, malo po malo, sa povremenim mešanjem kako bi se pirinač skuvao - al dente. Skuvani pirinač ostavite sa strane.
  • U tiganj sipajte ulje (da prekrije dno) pa izdinstajte luk, celer i šargarepu dok ne omekšaju. Dodajte paradajz pelat i pasirani paradajz, krčkajte par minuta pa dodajte bosiljak. Kuvajte, dok se smesa blago ne zgusne, pa dodajte šećer i beli luk. Štapnim mikserom usitnite sos, dodajte mu parmezan i pirinač, pa vratite na ringlu. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Pirinač prebacite u veći pleh. Poravnajte ga sa svih strana, pa ostavite u frižideru na 2 sata.
  • Nakon hlađenja rukama formirajte kuglice, od 50 g pirinča, i u njih stavite po kockicu kačkavalja od 5 g. Rukama oblikujte što lepšu lopticu. Postupak ponovite dok ne utrošite svu smesu (dobićete oko 20 loptica).
  • Loptice umačite u prezle, jaja pa u panko prezle. Pecite ih u vrelom ulju, uz mešanje kašikom, kako bi se što ravnomernije ispekle sa svih strana. Kada dobiju zlatno smeđu boju, izvadite ih na papirni ubrus kako bi se ocedio višak masnoće. Služite tople uz umak po izboru.