Go Back

Cimet rolnice sa bundevom

Sastojci

  • 1 manja bundeva
  • malo ulja
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica brašna
  • 200 ml mlake vode
  • 720 g brašna
  • 200 g pirea od bundeve
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičica đumbira
  • 1/2 kašičica muskatnog oraščića
  • 40 g maslaca, naseckanog na kockice
  • 200 g maslaca, sobne temperature
  • 200 g pirea od bundeve
  • 200 g smeđeg šećera
  • 4 kašike cimeta
  • 1 kašičica mlevenog muskantno oraščića

  • Bundevu isecite na pola podužini, očistite je od semenki, napravite par zareza nožem, pospite uljem papecite 30-40 minuta na 220°C dok ne omekša. Kada se prohladi kašikom je izdubitei smesu izblendirajte u pire.
  • U vodu sipajte kvasac, šećer i brašno pa smesu ostavite 10 minuta sa strane da se aktivira. U veću posudu dodajte brašno, so, smeđi šećer, jaja i smesu sa kvascem pa dobro izmešajte sastojke. Dodajte šećer i začine pa rukama zamesite testo. Konačno dodajte maslac, dobro razmesite testo pa ga formirajte u loptu, pokrijte i ostavite sat vremena da raste. Nakon sat vremena, kratko ga premesite pa ostavite sa strane, dok pripremate fil.
  • Pire od bundeve pomešajte sa maslacem, smeđim šećerom i začinima.
  • Testo razvijte oklagijom, u pravougaonik dimenzija 50x70 cm, pa premažite filom. Testo urolajte u rolnu, pa ga radi lakšeg sečenja, presecite na dva dela i ostavite u zamrzivaču na 20 minuta. Rolnu secite na 5-6 cm širine pa rolnice stavite u posudu za pečenje (mi smo koristili pekač dimenzija 30x23 cm). Pecite 45 minuta, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180°C. Na pola pečenja rolnice pospite šećerom u granulama (opciono). Nakon 30 minuta pečenja prekrijte ih alu folijom. Služite tople uz nadev po želji.