Go Back

Šufnudle i Tašci

Sastojci

  • 250 g krompira obarenog u ljusci
  • 20 g maslaca
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • do 300 g brašna
  • 1.5 l posoljene ključale vode
  • 50 g maslaca
  • do 100 g mlevenog keksa ili prezli
  • 1/2 vanilin šećera
  • 250 g domaćeg džema

  • Obareni krompir izgnječite, dodajte mu maslac i jaje, pa sve sjedinite. Dodajte so i brašno pa zamesite testo. Oblikujte ga u lanac, za šufnudle, pa secite na 3-4 cm širine. Za taške istanjite testo oklagijom, oblikujte ga u pravougaonik, pa sekačem isecite na dva manja pravougaonika (minimum 10 cm širine).
  • Testo napunite džemom, preklopite drugom polovinom testa, pa sekačem isecite na kockice. Ivice testa utisnite prstima, pa ih zatvorite viljuškom.
  • Šufnudle i taške stavite da se bare u ključalu vodu. Povremeno ih promešajte kako se ne bi zalepili za dno šerpe. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih još pola minuta, pa izvadite napolje i ostavite sa strane.
  • U tiganju zagrejte maslac, dodajte mleveni keks ili prezle sa vanilin šećerom, pa dobro promešati (po potrebi dodajte malo ulja). U pripremljen posip uvaljajte taške i šufnudle sa svih strana. Izvadite ih napolje i servirajte sa džemom.
  • *Napomena: sastojci su za dve porcije, za 6 tašaka i porciju šufnudli.