Obareni krompir izgnječite, dodajte mu maslac i jaje, pa sve sjedinite. Dodajte so i brašno pa zamesite testo. Oblikujte ga u lanac, za šufnudle, pa secite na 3-4 cm širine. Za taške istanjite testo oklagijom, oblikujte ga u pravougaonik, pa sekačem isecite na dva manja pravougaonika (minimum 10 cm širine).
Testo napunite džemom, preklopite drugom polovinom testa, pa sekačem isecite na kockice. Ivice testa utisnite prstima, pa ih zatvorite viljuškom.
Šufnudle i taške stavite da se bare u ključalu vodu. Povremeno ih promešajte kako se ne bi zalepili za dno šerpe. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih još pola minuta, pa izvadite napolje i ostavite sa strane.
U tiganju zagrejte maslac, dodajte mleveni keks ili prezle sa vanilin šećerom, pa dobro promešati (po potrebi dodajte malo ulja). U pripremljen posip uvaljajte taške i šufnudle sa svih strana. Izvadite ih napolje i servirajte sa džemom.
*Napomena: sastojci su za dve porcije, za 6 tašaka i porciju šufnudli.