Go Back

Posni banana hleb

Sastojci

  • 4 prezrele banane + 1 za dekor
  • 70 ml maslinovog ulja
  • 60 ml biljnog mleka po izboru (bademovo, ovseno, sojino...)
  • 40 g meda ili agavinog sirupa
  • 40 g smeđeg ili kokosovog šećera
  • 120 g brašna po izboru (pšeničnog, pirinčanog, ovsenog, speltinog,...)
  • 60 g mlevenih badema ili oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • 1/2 kašičice cimeta
  • prstohvat soli
  • 50 g krupno naseckanih urmi
  • 50 g krupno naseckanih badema

  • Banane usitniti viljuškom pa dodati ulje, mleko, med i šećer. Mutilicom dobro sjediniti smesu. Dodati brašno, mlevene bademe, prašak za pecivo, so, cimet i vanilu. Dobro izmešati smesu pa dodati iseckane urme i bademe.
  • Smesu izliti u pravougaoni kalup za pečenje koji ste prethodno nauljili ili obložili papirom za pečenje.
  • Jednu bananu, isečenu na pola po dužini, položite na smesu za pečenje u kalupu.
  • Pecite, u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C do 40-50 minuta. Poslednjih par minuta premažite hleb sa malo ulja kako bi dobio blago zlatnu boju. Ostavite da se prohladi u kalupu pa ga isecite i poslužite.