Go Back

Baron torta

Sastojci

Kora:

  • 7 belanaca
  • prstohvat soli
  • 140 g šećera
  • 30 g kakao praha
  • 40 g mlevenih badema

Fil:

  • 7 žumanaca
  • 140 g šećera
  • 250 g slatke pavlake
  • 150 g čokolade za kuvanje (možete koristiti i 75g tamne čokolade i 75g čokolade za kuvanje)
  • 30 g kakao praha
  • 100 g maslaca, sobne temperature
  • 240 g domaćeg džema od malina

Glazura:

  • 125 g tamne čokolade
  • 125 g pavlake za kuvanje
  • 30 g maslaca
  • sveže maline i listići badema za ukras

Kora:

  • Umutiti penasto belanca, sa prstohvatom soli, pa postepeno dodavati šećer dok ne dobijete čvrsti šam. Dodati kakao prah i mlevene bademe pa spatulom nežno sjediniti smesu. Podeliti smesu na 4 dela. Svaku koru peći, u dobro zagrejanoj rerni, 9 minuta na 200°C u kalupu prečnika 20 cm, obloženim papirom za pečenje sa donje strane. Ivice premažite maslacom. Dobro prohladiti kore pa ih pažljivo odlepiti od papira za pečenje.

Fil:

  • Mikserom umutiti žumanca sa šećerom, dok smesa ne postane svetlije boje, a šećer se rastopi. U manjoj šerpi zagrejte slatku pavlaku, tik pred ključanje, pa u nju stavite usitnjenu čokoladu i ostavite po strani da se otopi. Staviti šerpu sa vodom da proključa, pa posudu u kojoj ste mutili žumanca, stavite iznad ključale vode tako da ne dodiruje vodu. Fil mešajte dok se blago ne zgusne. Smesi dodajte kakao prah i dobro umutite žicom za mućenje. Ugasite šporet i dalje muteći žumanca iznad ključale vode i dodajte slatku pavlaku i čokoladu. Dobro sjedinite smesu pa je ostavite da se prohladi 15 minuta. Penasto umutite maslac, ubacite ga u blago prohlađeni fil pa dobro umutite sve zajedno kako bi se maslac otopio u filu. Ostavite fil na hladnom mestu kako bi se skroz prohladio i očvrsnuo za filovanje (2-3 sata).
  • Filujte tortu redosledom kora-fil-džem od malina završno sa četvrtom korom. Po sloju će vam trebati oko 180 g fila i 80 g džema od malina. Ukoliko koristite ređi džem od malina, rasporedite ga tako što ćete ostaviti 2-3 cm od ivice torte nenafilovano. Potom blago izdignite ivice fila spatulom ukrug, kako bi zaustavio džem da se izlije pod težinom gornjih slojeva. Ostatkom fila premažite celu tortu i ostavite tortu da se hladi.

Glazura:

  • Zagrejte slatku pavlaku tik pred ključanje zajedno sa čokoladom i maslacem. Izlite glazuru preko torte, poravnajte eventualne nepravilnosti i ostavite čokoladu da se stegne. Ukrasite tortu sa svežim malinama, listićima badema i kakao prahom pa poslužite.