Go Back

Tart od limuna

Sastojci

Kora

  • 250 g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 limun, narendana kora
  • 1 jaje
  • 125 g maslaca, naseckanog na kockice

Fil

  • 4 žumanaca
  • 160 g šećera
  • 160 ml soka od limuna
  • 200 ml kokosovog mleka (možete koristiti mleko ili slatku pavlaku)
  • 2 limuna, narendana kora
  • 60 g gustina
  • 60 g maslaca

Šam

  • 4 belenaca
  • prstohvat soli
  • 120 g šećera

  • Pomešajte brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i so u posudi pa dodati narendanu koru limuna, jaje i maslac. Zamesite testo dok ne dobijete prhko testo pogodno za razvijanje. Pobrašnite radnu površinu, pa razvite oklagijom testo, tako da odgovara prečniku kalupa za tart (23 cm) sa sve ivicama. Prebacite testo u kalup i oblikujte ga prstima sa svih strana. Izbockajte koru na dnu pa je ostavite u frižideru na 40 minuta. Zagrejte rernu na 200°C pa pecite koru 12 minuta.
  • Umutite žumanca sa šećerom mikserom, dok ne postanu svetlije boje, pa ih ostavite sa strane. U šerpi pomešajte sok od limuna, kokosovo mleko, narendanu koru limuna i gustin. Dobro razmutite smesu, žicom za mućenje, pa dodajte umućena žumanca. Sjedinite sve pa stavite da se kuvaju, neprestano muteći žicom, sve dok smesa ne provri a fil se ne zgusne. Skinute fil sa ringle i dodajte maslac, u topli fil, pa mešajte dok se ne otopi. Fil izlijte u kalup za tart sa korom pa pecite u rerni 20 minuta na 180°C.
  • Mikserom umutite belanca, sa malo soli, dok ne zapene pa postepeno dodavajte šećer dok ne dobijete čvrst i sjajan šam. Šam izlijte preko tarta i oblikujte ga viljuškom. Brenerom ga zapecite sa svih strana ili ga u rerni dopecite na funkciji gornji grejač, na gornjoj poziciji u rerni, desetak minuta dok ne dobije braonkastu boju.
  • Ostavite tart da se prohladi, pa ga poslužite hladnog.