Go Back

Čoko barovi sa amarantom

Sastojci

  • 100 g amaranta
  • 100 g kikiriki putera
  • 50 ml javorovog sirupa
  • 50 g pečenog lešnika
  • 200 g tamne čokolade
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 65 g karamel ili bele čokolade
  • 35 ml slatke pavlake

Priprema amaranta:

  • Zagrejati dublju šerpu na srednje jakoj temperaturi. Ubaciti kašiku amaranta, poklopiti i kružnim pokretima vrteti šerpu dok se zrna ne „iskokaju“ poput kokica. Čim se zvuk pucketanja utiša, skloniti sa vatre i prebaciti ekspandirani amarant u posudicu. Ponoviti postupak dok se ne iskokaju svih 100 g.
    Napomena: Ako vam amarant izgori – temperatura je prejaka. Uvek možete koristiti već kupljeni ekspandirani amarant.

Priprema osnove:

  • U posudu dodati kikiriki puter, javorov sirup, lešnike i ekspandirani amarant.

Priprema preliva od tamne čokolade:

  • U šerpici otopiti tamnu čokoladu sa kokosovim uljem, pa preliti preko smese sa amarantom. Sve pažljivo izmešati špatulom dok se ne sjedini i sastojci oblože čokoladom.

Formiranje barova:

  • Obložiti pravougaoni kalup za hleb prijanjajućom folijom i utisnuti smesu, poravnati odozgo i staviti u frižider na hlađenje 30 minuta.
  • Otopiti belu ili karamel čokoladu sa slatkom pavlakom i preliti preko ohlađene smese. Vratiti u frižider na nekoliko sati ili preko noći.
  • Seći ohlađenu smesu na štanglice i poslužiti.