Zagrejte mleko do ključanja, a zatim ga sklonite sa ringle. Umutite žumanca sa šećerom u prahu dok ne posvetle, zatim dodajte brašno i gustin i kratko sjedinite. U smesu postepeno dodajte mleko, sve vreme muteći mikserom.
Smesu vratite u šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri uz neprestano mešanje žicom dok se ne zgusne. Fil prebacite u posudu, pokrijte folijom i ostavite da se hladi.Za kore umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne zapene, zatim postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst i sjajan šam. Dodajte mlevene orašaste plodove i pažljivo sjedinite spatulom. Na papiru za pečenje iscrtajte sedam krugova prečnika 20 cm. Okrenite papir naopako, rasporedite smesu u krugove (po oko 120 g po kori) i pecite na 190 °C oko 11 minuta – dok kore ne počnu da dobijaju boju.
Kada se fil prohladi, penasto umutite maslac, dodajte fil i vanilu pa sve zajedno umutite. Skinite pažljivo papir sa kora i slažite tortu: kora – oko 115 g fila – i tako do poslednje kore (6 slojeva fila). Premažite ivice ostatkom fila i stavite tortu u frižider da se hladi.
Džem zagrejte dok ne postane tečan, dodajte rum i promešajte. Premažite vrh torte i vratite je u frižider, najbolje preko noći.
Za dekoraciju, čokoladu i ulje otopite na pari. Za glazuru pomešajte šećer u prahu, limunov sok i ulje, zatim postepeno dodajte ključalu vodu dok ne dobijete smesu koja se ravnomerno razliva. Prelijte glazuru preko torte.
Po glazuri iscrtajte čokoladne linije, pa čačkalicom vucite horizontalne linije preko njih. Ostavite tortu da se hladi jedan sat, zatim ivice ukrasite seckanim bademima i lešnicima.
Tortu poslužite najmanje dva sata nakon hlađenja.