Go Back

Kesten torta

Sastojci

Za kore:

  • 6 jaja
  • Prstohvat soli
  • 6 kašika šećera
  • 10 ml ruma
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • ½ limuna narendana kora
  • 2 kašike sitno seckanih oraha

Za fil:

  • 4 lista želatina
  • 300 g zaslađenog kesten pirea
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • ½ kašičice cimeta
  • 40 ml ruma
  • 350 ml slatke pavlake

Za premaz i dekoraciju:

  • 3 pune kašike džema od kajsije
  • 100 g zaslađenog kesten pirea

Priprema kora

  • Ugrejati rernu na 180°C
  • Pripremiti tri kalupa prečnika 18 cm: dno obložiti papirom, ivice namazati maslacem ili uljem
  • Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca sa prstohvatom soli dok se ne zapene
  • Postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst i sjajan šam
  • Dodati žumanca i rum, kratko sjediniti mikserom
  • U tri dodavanja umešati brašno i mlevene orahe lagano spatulom
  • Dodati rendanu koru limuna i seckane orahe, kratko promešati
  • Ravnomerno raspodeliti smesu po kalupima i peći 15 minuta
  • Ostaviti kore da se ohlade

Priprema fila

  • Želatin potopiti u hladnu vodu i ostaviti da nabubri
  • Kesten pire sjediniti sa šećerom u prahu, vanilin šećerom, cimetom i rumom
  • Odvojiti 50 ml slatke pavlake i staviti u manju šerpicu
  • Preostalih 300 ml slatke pavlake umutiti i ostaviti sa strane
  • Ocediti želatin i dodati ga u pavlaku u šerpici. Ugrejati na tihoj vatri dok se želatin potpuno ne otopi
  • Uliti smesu u kesten pire i spatulom sjediniti
  • U tri dodavanja umešati umućenu slatku pavlaku, lagano mešajući spatulom dok se ne dobije ujednačen fil

Filovanje i dekoracija

  • Svaku koru tanko premazati džemom od kajsije, pa preko toga naneti trećinu fila
  • Postupak ponavljati do poslednje kore
  • Premazati tortu sa svih strana ostatkom fil
  • Ukrasiti rendanim kesten pireom