Go Back

Punjeni paradajz

Sastojci

  • 6 paradajza krupnijih
  • Malo maslinovog ulja
  • 1 luk sitno naseckan
  • 1 manja tikvica sitno naseckana na kockice
  • 1 zelena paprika sitno naseckana na kockice
  • 3 čena belog luka sitno naseckana
  • ½ šolje belog vina
  • 250 g mlevenog mesa Delikato
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • ½ kašičice mlevenog bibera
  • ½ kašičice suve majčine dušice
  • ½ kašičice slatke paprike
  • ½ kašičice gruvane ljute paprike
  • ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraha
  • 100 g orzo testenine ili tarane
  • 3 stabljike svežeg peršuna sitno naseckane
  • 1 šolja paradajz pelata
  • 1 šolja vode

  • Paradajzu odseći vrh, sačuvati ga, pa izdubiti paradajz kašikom i unutrašnjost usitniti i ostaviti sa strane u posudi.
  • Na malo ulja izdinstati luk, tikvicu, papriku i beli luk dok ne omekšaju a luk postane staklast, pa dodati vino i kratko prodinstati dok alkohol ne izvetri. Dodati meso, dinstati dok se ne izdinsta, potom dodati začine i usitnjeni paradajz sa sokom koji je ispustio. Dinstati sve zajedno dok se paradajz ne ukuva i fil blago zgusne (okvirno 10 minuta) pa dodati orzo pastu i promešati sve zajedno pa skloniti sa ringle.
  • Zagrejati rernu na 190°C. Paradajz napuniti pa ga poklopiti odsečenim vrhom (čisto dekorativno).
  • Poređati paradajz u tepsiju i oko njega sipati ostatak fila ukoliko ga je ostalo.
  • Podliti tepsiju sa vodom i paradajz pelatom. Peći u rerni 35 minuta, pa poklopiti folijom i peći još 35 minuta. Na kraju skinuti foliju i kratko zapeći paradajz, do 10 minuta, dok ne dobije smeđu boju. Poslužiti uz sitno naseckan svež peršun.