Go Back

Burgeri bez mesa

Sastojci

Kajzerice

  • 90 g vode
  • 90 g mleka Belkino
  • 1 pakovanje suvog kvasca
  • 20 g šećera
  • 40 g ulja
  • 2 jajeta
  • 430 g brašna
  • 10 g soli

Burgeri

  • 1 šolja sočiva
  • 1 glavica crnog luka, manja
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike prezli
  • začini (crvena paprika, korijander, kurkuma, biber, so)

Premaz

Salate

  • kiseli krastavci
  • paradajz
  • zelena salata
  • matovilac
  • luk

Kajzerice

  • Prvo počinjemo sa pripremom kajzerica za burger. U jednu posudu sipati mlaku vodu, mlako mleko, kvasac i šećer. Promešati pa ostaviti par minuta da se kvasac aktivira. Potom dodati ostale sastojke, na kraju brašno i mesiti 10 minuta. Testo će biti malo lepljivo, ali opet ne previše, može da se mesi. Ako vama bude previše lepljivo, dodajte još malo brašna.
  • Ostaviti testo u posudi da odmara sat vremena. Nakon toga ga premestiti i ostaviti da raste još nekih pola sata. Od testa napraviti 6 jednakih kajzerica, staviti ih na papir za pečenje, prekriti krpom i ostaviti da odmaraju dok se rerna greje na 220°C. Premazati žumancetom pomešanim sa malo mleka, posuti semenkama po želji pa peći dok ne porumene lepo, nekih 20 minuta. Obavezno ih prekriti krpom čim ih izvadite iz rerne. 

Burgeri

  • Šolju sočiva kuvati u slanoj vodi nekih 30 minuta, dok ne bude mekano. Iseckati crni i beli luk na sitne kockice pa pržiti na maslinovom ulju 4-5 minuta. Tako burgeri budu lepši, jer se luk ne oseća previše. Kuvano sočivo procediti, izblendirati štapnim mikserom ili u secku, dodati luk, začine i nastaviti blendiranje. Na kraju dodati prezle. Nauljenim rukama praviti burgere i peći po 3 minuta sa svake strane na zagrejanom gril tiganju. Paziti da se ne raspadnu jer su mekaniji od klasičnih burgera od mesa. 

Sos

  • Pomešati čašu pavlake sa 1 kašikom senfa i 3 kašike majoneza. 
  • Preseći kajzerice, na donju polovinu staviti kašiku sosa, salatu, burger, luk, paradajz, kečap, kisele krastavčiće i zatvoriti sa gornjom polovinom koju ste takođe premazali sosom.