Go Back

Francuska supa od luka

Sastojci

  • 1 kg crnog luka
  • 3 kašike ulja
  • 2 čena belog luka, naseckanog
  • 1 kašika žutog šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika dodatka jelima
  • 2 dl belog vina
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kocka goveđe supe
  • 250 g gaude
  • 4 tost hleba prepečena

  • U šerpu sipajte ulje i dodajte  crni luk naseckan na tanke polumesece. Posolite i poklopite pa ostavite na tihoj vatri da luk sasvim omekša nekih 10 minuta. Ubacite beli luk i šećer pa pojačajte vatru. Dinstajte dok ne počne da se lepi za dno, a zatim dodajte vino.
  • Kada vino sasvim ispari ubacite brašno, promešajte, dinstajte 3 minuta i zatim nalijte vode da ogrezne. Ubacite kocku supe i majčinu dušicu pa kuvajte poklopljeno na tihoj vatri 10 minuta. 
  • Rernu zagrejte na 210°C ako imate opciju rada samo gornjeg grejača, ukoliko ne zagrejte na 250°C u običnom režimu. Podelite čorbu u četiri vatrostalne posude (dublje keramičke posude), poklopite svaku posudu sa parčetom tosta i pospite rendan sir odzgo. Pobiberite i stavite grančice sveže majčine dušice. Pecite na gornjem nivou dok ne porumeni sir nekih 8-10 minuta.