Go Back

Francuski medenjaci

Sastojci

Za medenjake

  • 30 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 60 g meda
  • 1 jaje
  • 1/2 kašike cimeta
  • 1/2 kašike mlevenog anisa
  • 1/2 kašike mlevenog karanfilića
  • 1/2 kašike mlevenog oraščića
  • 1/2 kašike kakao praha
  • 1 rendana kora narandže
  • 1/2 kašike rakije po izboru
  • brašno po osećaju do 500g
  • 1/2 kašičice sode bikarbone

Za preliv

  • 1 belance
  • 100 g šećera u prahu
  • sok od pola limuna

  • Otopiti maslac u šerpi pa postepeno dodavati u šerpu šećer i med. Mešati i topiti dok ne dobijete homogenu smesu beličaste boje (šećer se neće potpuno otopiti, već će se povezati sa ostatkom) pa smesu ostavite da se prohladi sat vremena.
  • Nakon što se prohladila, u smesu dodajte začine i krenite sa dodavanjem brašna i sode bikarbone, malo po malo dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruku. Smesu ostavite par sati u frižideru da se prohladi, pa je razvijte oklagijom i vadite željene oblike modlama. U zagrejanoj rerni, na 180 stepeni,pecite medenjake dok ne promene boje. Ostavite ih da se prohlade, pa pripremite smesu za ukrašavanje, tako što ćete viljuškom ili žicom za mućenje umutiti belance,pa krenite sa postepenim dodavanjem šećera u prahu, malo po malo, stalno muteći.
  • Pred kraj dodajte sok od limuna, pa nastavite sa dodavanjem šećera, dok ne dobijete smesu kojom možete crtati.Ukoliko je potrebno da zgusnete smesu dodajte još šećera u prahu, u suprotnom dodajte još soka od limuna. U smesu možete dodati i boju, samo pazite da ne razredite smesu previše, jer ćete morati da korigujete šećerom ponovo. Smesu stavite u kesu za zamrzivač, stisnite je u jedan ćošak i isecite vrh pa istiskivanjem kese crtajte po medenjacima, željene oblike.
  • Smesi treba nekih 6 sati da se osuši, tako da ređajte medenjake na velike plehove, na kojima ćete moći da ih odložite u hladnu prostoriju. Od ove smese ćete dobiti do 3 velika pleha medenjaka i smesa za ukrašavanje je prilagođena ovoj količini takođe.