Go Back

Gomboce

Sastojci

Za 16 komada:

  • 700 g krompira
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 400 g brašna
  • 16 šljiva
  • 16 kašičica smeđeg šećera
  • 25 g maslaca
  • 25 ml ulja
  • 50 g prezli
  • 50 g mlevenog keksa
  • 1 bourbon vanilin šećer

  • Obariti krompir u ljusci i ostaviti ga da se prohladi pa ga oljuštiti.
  • Izgnječiti krompir u pire pa dodati maslac i sve sjediniti. Dodati jaje i prstohvat soli pa sve dobro pomešati u posudi.
  • Izvaditi smesu na radnu površinu i dodavati brašno malo po malo i zamesiti testo. Oklagijom istanjiti testo na nekih 0,5 cm debljine pa ga iseći na kocke. U svaku kocku testa staviti jednu očišćenu šljivu i u sredinu staviti po jednu kašičicu šećera pa oblikovati u loptu.
  • Staviti vodu, u srednju šerpu, da proključa pa bariti gomboce dok ne isplivaju na površinu (nakon što isplivaju kuvati još par minuta).
  • U isto vreme dok se gomboce kuvaju na jednoj ringli, na drugoj ringli u tiganju zagrejati maslac i ulje pa dodati keks, prezle i vanilin šećer. Mešati dok mrvice ne počnu da dobijaju zlatnu boju, smanjiti temperaturu pa ubacivati tople skuvane gomboce u tiganj i mešati dok se cele ne uvaljaju u smesu i vaditi napolje. Služiti odmah tople.