Go Back

Letnji krem desert

Sastojci

Voće

  • 5 manjih kajsija
  • 3 breskve
  • 2 dl šolja malina
  • 1.5 dl šolja smeđeg šećera
  • sok i kora od jedne limete

Krem

  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 limuna, kora i sok
  • 100-150 g kristal šećera
  • 50 g putera
  • 2 jaja

  • Prvo naseckajte kajsije i breskve na kockice, ubacite ih u posudu sa malinama od kojih ćete jedan deo ispasirati viljuškom. Dodajte im šećer i limetu, pomešajte i ostavite u frižideru. Možete to uraditi i dan ranije. 
  • Krem od limuna počinje sa topljenjem putera, šećera i limuna  (sok i narendana kora) na pari. Kada se puter sasvim otopi i smesa postane homogena, sklonite činiju sa pare i dodajte uz mešanje jaja koja ste blago umutili viljuškom.
  • Spojite dve mase i vratite na paru. Mešajte neprestano, posebno skidajte ivice da biste sprečili zgrušavanje jaja na toplijim mestima. Mešajte polako 10-15 minuta ili dok krem ne postane gust.
  • Test: Krem je skuvan kada prevučete prstom po površini varjače, a trag prsta ostane čist.
  • Ostavite da se potpuno ohladi.  Slatku pavlaku umutite blago, na granici mekog i čvrstog. Dodajte dve kašike u puding od limuna, umešajte i zatim ubacite puding u ostatak pavlake. Mešajte polako ali uporno.
  • Sastavite desert u posudama po želji, ređajući red krema, pa red voća. Ukrasite listićima sveže nane.