Nazad

Pastrmka iz rerne sa krompir salatom

Sastojci

  • 2 pastrmke
  • 50 g prezli
  • sveži i suvi peršun
  • 1 limun
  • 15 g pinjola
  • 4 čena belog luka
  • so
  • biber
  • malo tucane ljute paprike, opciono
  • 400 g krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • sirće
  • maslinovo ulje

  • Nakon što ste očistili ribu, spolja i iznutra, operite je i stavite da se suši na papiru. Pripremite u široj, a plitkoj posudi 50g prezli, 2 kašike suvog peršuna, so, biber i ljutu papriku pa sve izmešajte. Na ribi napravite par vertikalnih zareza sa strane pa je dobro uvaljajte u ovu smesu sa svih strana pa je odložite u pleh obložen papirom za pečenje, na koji ste nakapali malo ulja.
  • Zatim napunite ribu unutra sa po 2 čena belog luka, 2 koluta limuna, svežim peršunom, soli i biberom po ukusu. Pecite u rerni nekih pola sata na 180°C, primetićete kada riba dobije lepu boju.
  • Pripremite krompir salatu, tako što ćete obariti krompir u ljusci, pa ga ostaviti da se ohladi u hladnoj vodi. Iseckajte ga na kolutiće, začinite sa sirćetom, uljem, soli i biberom po ukusu, zatim dodajte iseckan luk i sveži peršun po ukusu, pa sve dobro promešajte. Servirajte sa svežim limunom i pinjolima.