Nazad

Piletina u slatko kiselom sosu

Sastojci

  • 400 g pilećih grudi
  • 2 jaja
  • 50 g gustina
  • 100 g brašna
  • 25 ml ulja
  • 10 kašika kečapa
  • 70 ml pirinčanog sirćeta ili jabukovog
  • 10 kašika soja sosa
  • 50 g smeđeg šećera
  • 50 g meda
  • par kašika belog luka u prahu
  • mleveni korijander
  • mleveni đumbir
  • mleveni muskantni oraščić
  • 100 g pirinča
  • 1 mladi luk
  • susam za dekoraciju

  • Piletinu iseckati na kockice do 5cm, pa je uvaljati u mešavinu brašna i gustina, potom u 2 umućena jaja i peći u tiganju na 25ml ulja. Peći dok spolja ne dobije pečenu žućkastu boju (ne peče se skroz, pošto će se dopeći u rerni), pa izvaditi iz tiganja.
  • Pripremiti sos tako što ćete pomešati 10 kašika kečapa, 70ml pirinčanog sirćeta (ili jabukovog), 10 kašika soja sosa, 50g smeđeg šećera, 50g meda i začine po ukusu.
  • Manji pleh (16x16cm) obložiti alu folijom, pa poređati u njega piletinu, zaliti sosom i zatvoriti alu folijom od gore, pa staviti da se peče u rerni na 180 stepeni nekih 20 minuta.
  • Nakon tog vremena, skinite alu foliju sa vrha pa okrenite piletinu na drugu stranu i pecite još desetak minuta dok se sos ne zgusne.
  • Servirajte sa pirinčem, susamom i mladim lukom.