Go Back

Princes krofne

Sastojci

  • 150 g brašna
  • 100 g putera
  • 4 jaja
  • malo soli
  • 1 kašika šećera
  • 2.5 dl vode

Poslastičarski krem

  • 300 ml mleka Belkino
  • 2 žumanca
  • 20 g brašna
  • 20 g gustina
  • 60 g šećera
  • 250 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu

  • Da biste napravili krofnice u šerpu sipajte vodu, puter, šećer i so. Stavite na ringlu i pustite da provri i sav puter da se otopi. Sklonite sa vatre pa dodajte brašno. Mešajte varjačom dok se ne sjedini, vratite na vatru i kuvajte kratko dok testo ne počne da se odvaja od posude. Ostavite da se prohladi.
  • Ulupajte jaja, kratko pa ih dodajte u prohlađeno testo i zatim mešajte varjačom dok ne postane glatko. Istisnite krugove na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u rerni na 200°C, 25 do 30 minuta. Izvadite, napravite rupicu na dnu ili sa strane pa ih vratite u rernu na 5 minuta da se prosuše iznutra.
    Izvadite ih ostavite da se sasvim ohlade.
  • Za to vreme skuvajte fil. U šerpu sipajte mleko i pustite da provri. Žumanca umutite sa šećerom pa im dodajte brašno i gustin. Kada se mleko skuva, sklonite ga sa vatre pa mu dodajte smesu od žumanaca. Vratite na vatru i neprestano mešajte dok ne počne da brboće. Kuvajte nekoliko minuta nakon toga da bi se brašno skuvalo. Prohladite pa time filujte prohlađene krofnice koje ste isekli na pola. Preko poslastičaraskog krema dodajte i sloj ulupane slatke pavlake.