Go Back

Torta od maka i jabuka

Sastojci

  • 100 g kristal šećera
  • 5 jaja
  • 200 g mlevenog maka
  • 2 manje narendane jabuke
  • 4 kašike brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 200 g džema od kajsija
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 50 ml slatke pavlake
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • malo slatke pavlake za dekoraciju
  • mak u zrnu za dekoraciju

  • Umutiti mikserom belanca sa prstohvatom soli i sa polovinom šećera (50g) postepeno dodavajući dok se ne dobije čvrst i sjajan šam.
  • U drugoj posudi mikserom umutiti žumanca sa ostatkom šećera dok ne postanu svetliji. Dodati mleveni mak, narendanu jabuku, brašno, prašak za pecivo i ulje. Lepo sve sjediniti, pa dodati 1/4 belanaca i umutiti mikserom.
  • Polako dodati ostatak smese i brzo sjediniti špatulom smesu. Premazati maslacem, pa posuti brašnom okrugli kalup od 22/24 cm prečnika, izliti smesu i peći na 180°C dok testo ne dobije jako zlatnu boju i ne odvoji se od ivica. Ostavite testo da se prohladi na sobnoj temperaturi pa ga isecite na pola po dužini sa oštrim nožem.
  • Džemom od kajsija premažite prvu koru pa preklopite sa drugom polovinom i premažite celu tortu sa svih strana. Ostavite tortu u frižideru da se džem osuši. Pripremite ganaš tako što ćete otopiti čokoladu, slatku pavlaku i maslinovo ulje pa je prelijte preko torte. Ostavite u frižideru da se ohladi pa je konačno pred služenje ukrasite sa malo umućene slatke pavlake u koju ste sipali par kašika maka u zrnu.