Go Back

Torta Medovik

Sastojci

  • 200 g kristal šećera
  • 130 g meda
  • 180 g maslaca
  • 150 g jaja, oko 3 jaja
  • 6 g sode bikarbone
  • 500 g belog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 g mlevenog cimeta, mlevenog muskatnog oraščića
  • 200 g krem sira
  • 550 g kisele pavlake Belkino
  • 200 g slatke pavlake
  • 150 g šećera u prahu
  • 10 g ekstrakta vanile
  • 5 g narendane narandžine kore

  • Staviti šerpu sa vodom na ringlu da proključa, pa na nju u drugoj metalnoj posudi topite šećer, med i maslac. Nakon što se smesa skroz otopila, dodajte jedno po jedno jaje mešajući nakon svakog dodavanja, pa skinite sa ringle smesu. Postepeno počnite sa dodavanjem suvih sastojaka (brašno, so, soda bikarbona i začini) i mešajte dok ne sjedinite smesu i dobijete lepljivo testo. Stavite testo u foliju i odložite u frižider na sat, dva dok se ne prohladi.
  • Potom od testa oblikujte manje loptice težine 90g i svaku lopticu razvaljajte do prečnika 18 cm. Testo pecite na 180°C do 5 minuta po kori, kako se rerna bude grejala, pečenje će biti i brže, tako da kontrolišite kore, bitno je da imaju lepu zlatnu boju. Od ove smese ćete dobiti oko 13 kora, bitno je da dve sačuvate za posip tako što ćete ih narendati i ostaviti po strani. Kore potpuno ohladiti pre filovanja.
  • Za fil umutite slatku pavlaku (ne do kraja, dovoljno je samo da dobiju onu "prvu čvrstinu"), dakle pola minuta mućenja otprilike. U slatku pavlaku dodajte sve ostale sastojke za fil i umutite da se sve lepo sjedini i pristupite filovanju kora. Koristite 80g fila po jednoj kori (11 kora ukupno), sa time da fil koji vam ostane će biti dovoljan da prekrijete celu tortu.
  • Nakon što premažete tortu sa svih strana i dobro je oblikujete, možete je posuti sa onim mlevenim korama. Posip prospite po papiru za pečenje i tortu valjajte dok je ne pokrijte sa svih bočnih strana. Potom je postavite nazad na tacnu i pospite od gore. Tortu ostavite da se odmori kako bi kore upile što bolje fil. Na kraju ukrasite sa svežim ribizlama i ruzmarinom.