Nazad

Torta od jagoda

Sastojci

  • 250 g svežih jagoda za sirup
  • 150 g svežih jagoda za ukrašavanje
  • 230 g maslaca
  • 230 g maslaca za fil
  • 300 g šećera
  • 6 belanaca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 420 g brašna
  • 225 g kisele pavlake Belkino
  • 300 g šećera u prahu
  • 20 g liofilizovanih jagoda
  • 6 kašika mleka Belkino
  • 220 ml slatke pavlake
  • 4-6 kašika džema od jagoda

  • Naseckati jagode i staviti ih u šerpicu sa par kašika vode pa ih kuvati dok ne omekšaju na srednjoj temperaturi (5 min). Ručnim blenderom, usitniti jagode u kašu i kuvati dok ne se smesa ne zgusne sa povremenim mešanjem (10 min). Smesu ostaviti po strani da se ohladi na sobnu temperaturu.
  • Mikserom umutiti kremasto maslac sobne temperature sa šećerom, pa dodati belance jedan po jedan i neprestano mutiti dok se ne sjedine. Dodati pavlaku i sjediniti sastojke. Konačno dodajte suve sastojke (brašno, prašak za pecivo i so) i na manjoj brzini sjedinite smesu postepeno ubrzavajući. Na kraju dodajte i smesu od jagoda i dobro sve pomešajte. Smesu podeliti u dva pleha obložena papirom za pečenje (20-24 cm prečnika) i peći dok ne primetite da se testo odvaja od ivica kalupa, na 180°C, nekih 30 minuta u zavisnosti od debljine testa. Po plehu bi trebalo da imate oko 700 g smese. Možete raditi i sa tri pleha, pa bi vreme pečenja bilo manje.
  • Umutiti mikserom kremasto 230 g maslaca, pa dodati šećer u prahu i mutiti dok se ne sjedine nekih 3 minuta (krenite sporo, pa polako ubrzavajte). U blender ubacite liofilizovane jagode i sameljite ih dok ne dobijete prah (samo ne previše kako ne biste izgubili fine komadiće koji će dati teksturu vašem filu). Ubacite mlevene jagode u smesu i par kašika mleka pa sve sjedinite. Po potrebi dodajte još mleka, kako biste dobili smesu koja se lepo razmazuje, a postojana je. Po želji, možete dodati i 220 ml ulupane slatke pavlake i sjediniti fil sa istom, kako biste dobili kremastiji fil.
  • Sastavite tortu, tako što ćete na koru premazati 2-3 pune kašike džema od jagoda, potom poređajte seckane jagode (pazite da vam ne budu preblizu ivicama, kako vam ne bi pravile problem prilikom filovanja), premažite slojem fila, pa premažite džemom od jagoda drugu koru, koju ćete potom staviti preko prve, stranom sa džemom na dole kako bi se na neki način zalepile jedna za drugu. Nafilujte filom celu tortu i dobro je prekrijte sa svih strana. Ukrasite svežim jagodama i služite.