Go Back

Pastirska pita

Sastojci

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 500 g mlevenog mesa
  • 2 čena belog luka (naseckanog)
  • 1 manja glavica crnog luka, (naseckan)
  • 1 manji praziluk (naseckan)
  • 2 srednje šargarepe (naseckane)
  • 2 stabljike celera (naseckane)
  • so i biber po ukusu
  • 1/2 kašičice crvene paprike
  • 1 kašika naseckanog svežeg peršuna i majčine dušice
  • 2 kašike brašna
  • 250 dl goveđe supe
  • 5 kašika pasiranog paradajza
  • 100 g graška
  • 1 kg krompira (oljuštenog i obarenog)
  • 100 g rendanog trapista
  • prstohvat mlevenog muskantnog oraščića

  • Na ulju izdinstajte meso kako bi promenilo boju pa dodajte beli luk, crni luk, praziluk, celer i šargarepu i dinstajte dok luk ne postane staklast (po potrebi dodavati vode). Začinite sa paprikom, majčinom dušicom, peršunom, soli i biberom pa dodajte konačno i brašno. Nakon par minuta dinstanja dodajte paradajz pelat i supu i smanjite temperaturu da se lagano krčka. Pred kraj dinstanja dodajte grašak i dinstajte dok svo povrće ne bude mekano (pazite da ne ostanete suviše bez tečnosti, po potrebi dodajte još vode) pa sklonite sa strane da se prohladi.
  • U međuvremenu obarite 1 kg krompira u slanoj vodi i izmeljite ga. Dodajte mu oko 80 g rendanog trapista i dobro promešajte (posolite po potrebi dodatno). U vatrostalnu posudu izlite pripremljeni fil na dno i ravnomerno ga rasporedite. Narendajte 20 g trapista preko fila pa konačno izlijte krompir preko i pažljivo rasporedite krompir svuda kako biste formirali „poklopac“ za fil. Viljuškom pređite preko krompira kako biste jelo učinili dekorativnijim i na kraju ga začinite sa malo muskatnog oraščića, mlevenom paprikom i seckanim peršunom. Pecite na 200 stepeni nekih 30-40 minuta dok krompir ne postane zlatne boje i servirajte toplo.