Go Back

Švedske ćuftice

Sastojci

Ćufte

  • 2 jajeta
  • 800 g mlevenog mešanog mesa
  • 4 čena belog luka, izgnječena
  • manji crni luk, sitno naseckan
  • 2 kašike sveže naseckanog peršuna
  • 100 g prezli
  • 40 g masaca
  • 30 g brašna
  • 500 ml goveđe supe
  • 100 ml pavlake za kuvanje (može i bez, pojačajte samo količinu kisele pavlake)
  • 50 g kisele pavlake Belkino
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica soja senfa
  • so, biber i beli luk u granulama po ukusu

Pire krompir

  • Pomešajte jaja, meso, beli luk, crni luk, prezle, so i biber pa formirajte loptice od 40-45 g svaku. Na malo ulja, u većem tiganju, ispržite ćuftice. U istom tiganju, nakon što ste ispekli sve ćuftice, otopite maslac.
  • Dodajte brašno pa kratko zagrejte smesu, mešajući žicom. Sipajte supu, pavlaku za kuvanje, kiselu pavlaku, pa mešajte dok se smesa ne zgusne. Potom dodajte začine, sjedinite smesu i sklonite sa vatre.
  • Pripremite pire od 1 kg oljuštenog obarenog krompira, 40 g maslaca i 240 ml mleka. Pire krompir, začinite po ukusu, pa servirajte kao prilog uz ćuftice i sos uz sveže naseckani peršun.