Go Back

Piletina u piri piri sosu

Sastojci

  • 300 g otkoštenog bataka sa karabatakom
  • 3 crvene paprike
  • 1 kašika ulja
  • 3 čena belog luka
  • 1 crveni luk
  • 1 kašika slatke crvene paprike
  • 2 ljute papričice
  • 35 ml jabukovog sirćeta
  • 1 narendana kora limuna
  • 4 kapike limunovog soka
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 2 kašičice suvog origana
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice bibera
  • 300 g humusa

  • Paprike ispecite na 200°C na gornjoj poziciji u rerni, opcija grill, dok ne postanu reš sa obe strane. Odstranite im semenke i oljuštite ih. Na ulju izdinstajte crveni i beli luk dok ne omekšaju, pa dodajte mlevenu papriku i sklonite se strane. Očistite ljutu papriku od semenki, pa je iseckajte na krupne komade i ubacite u blender zajedno sa grilovanom paprikom.
  • Dodajte dinstani luk, sirće, limunovu koru, limunov sok, šećer, origano, so i biber. Izblendirajte smesu i polovinom prelijte prethodno posoljeno i pobibereno meso, pa ga ostavite na 5 – 6 minuta sa strane.
  • Prebacite meso u tepsiju, pa pecite 30 minuta na 200°C na gornjoj poziciji, opcija grill. Meso viljuškama iscepkajte, pa dodajte još par kašika preliva i dobro izmešajte. Servirajte preko humusa sa malo maslinovog ulja, pa poslužite uz pita hleb i umak.