Go Back

Krofne punjene filom od narandže

Sastojci

  • 400 ml toplog mleka Belkino
  • 14 g suvog kvasca
  • 40 g šećera
  • 660 g brašna TO!
  • 2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice muskantnog oraščića
  • 35 g otopljenog maslaca
  • 35 ml ulja
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica arome vanile
  • 1 l ulja TO!
  • 250 ml mleka Belkino
  • 20 g gustina
  • 3 kašičice šećera u prahu TO!
  • 1 narandža
  • par kapi ekstrakta narandže
  • 4 kašike maslaca

  • U toplo mleko stavite kvasac i kašičicu šećera pa ostavite, 10 minuta, da se aktivira. Pomešajte brašno, so, muskatni oraščić i ostatak šećera. Dodajte maslac i ulje pa mutite, dok se ne sjedine. Dodajte jaja i vanilu pa nastavite sa mućenjem. Konačno, sipajte aktivirani kvasac, mutite 15-20 minuta dok se testo ne počne odvajati od posude.
  • Testo izvadite na pobrašnjenu površinu, rukama premesite, stavite u nauljenu posudu (na sobnu temperaturu), pa ostavite pokriveno sat vremena. Nakon toga testo ponovo premesite, oklagijom ga rastanjite na 3 cm debljine. Okruglom modlom vadite krofne na pobrašnjenu tacnu. Ostavite krofne još pola sata da narastu, na sobnoj temperaturi, bez pokrivanja.
  • Krofne pecite u zagrejanom ulju, 2-3 minuta po strani, poklopljene u šerpi. Ostavite ih na ubrusu da se ocede, pa uvaljajte u šećer u prahu.
  • Za krem, pomešajte malo mleka sa gustinom, ostatak mleka zagrevajte na srednjoj temperaturi. Kada mleko bude tik pred ključanje dodajte mleko sa gustinom, šećer u prahu, sok od narandže, koru od narandže i par kapi ekstrakta od narandže. Mešajte mutilicom, kako se ne bi stvorile grudvice, dok se smesa ne zgusne. Ostavite krem da se dobro ohladi (par sati na hladnom ili preko noći), pa ga premutite mikserom sa maslacem.
  • Konačno, krofne punite kremom uz pomoć šprica sa dugačkim nastavkom.