Go Back

Posna žito torta

Sastojci

  • 400 g brašna TO!
  • 20 g sode bikarbone
  • 150 g smeđeg šećera
  • 250 g meda
  • 2.5 dl tamnog piva
  • 200 g skuvanog žita
  • 350 g šećera
  • 350 g mlevenih oraha
  • 1/2 kašike muskatnog oraščića
  • 1/2 kašikice cimeta

  • Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, smeđi šećer, med i tamno pivo, pa sjedinite spatulom dok ne dobijete homogenu smesu. Smesu izlijte u tri kalupa prečnika 22 cm (koja ste prethodno obložili papirom za pečenje ili premazali maslacem). Pecite 15 minuta na 200°C, dok kora ne postane smeđe boje i krene blago da se odvaja od ivica. Kore prohladite do filovanja.
  • Skuvano žito sameljite na mašini za meso, pa ostavite sa strane. U srednju šerpu sipajte 350 g šećera, 200 ml vode, kuvajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte žito (po potrebi dodatno usitnite ručnim blenderom) pa kuvajte dok ne provri. Konačno dodajte orahe i začine, promešajte pa sklonite sa vatre.
  • Pripremljenim filom premažite kore, pa ukrasite mlevenim orasima. Preporučujemo da pre služenja, ostavite tortu da odstoji preko noći.