Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, smeđi šećer, med i tamno pivo, pa sjedinite spatulom dok ne dobijete homogenu smesu. Smesu izlijte u tri kalupa prečnika 22 cm (koja ste prethodno obložili papirom za pečenje ili premazali maslacem). Pecite 15 minuta na 200°C, dok kora ne postane smeđe boje i krene blago da se odvaja od ivica. Kore prohladite do filovanja.
Skuvano žito sameljite na mašini za meso, pa ostavite sa strane. U srednju šerpu sipajte 350 g šećera, 200 ml vode, kuvajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte žito (po potrebi dodatno usitnite ručnim blenderom) pa kuvajte dok ne provri. Konačno dodajte orahe i začine, promešajte pa sklonite sa vatre.
Pripremljenim filom premažite kore, pa ukrasite mlevenim orasima. Preporučujemo da pre služenja, ostavite tortu da odstoji preko noći.