Go Back

Benedikt jaja sa holandez sosom

Sastojci

  • 220 g maslaca
  • kašika soka od limuna
  • 4 žumanaca
  • so i biber po ukusu
  • 3 jaja
  • kašika sirćeta
  • 3 parčeta hleba PerSu
  • 50 g slanine u listićima
  • malo svežeg peršuna

  • Otopite maslac, dodajte mu limunov sok, pa ostavite sa strane da se lagano hladi.
  • Šerpu, srednje veličine, napunite vodom. Iznad postavite drugu šerpu, tako da ne dodiruje vodu, pa kuvajte vodu na srednje/tihoj vatri. Žumanca umutite u posebnoj posudi pa prebacite u šerpu, iznad vode, i mutite žicom za mućenje. Ne dozvolite da se žumanca skuvaju, dakle ako je vatra prejaka, smanjite temperaturu i sklonite šerpu muteći žumanca neprestano. Cilj je da se žumanca termički obrade i blago zgusnu, a da se ne skuvaju. Kada su se blago zgusnuli krenite sa dodavanjem maslaca u tankom mlazu. U ovom trenutku nećete morati da mutite iznad vode, već ćete mutiti sa strane, jer će sud biti dovoljno topao. Bitno je da maslac ne bude vreo, kako sad on ne bi skuvao žumanca, već da je blago prohlađen. Ukoliko primetite da se žumanci u bilo kom trenutku lepe za sud, samo dodajte kašiku tople vode iz suda iznad kojeg ste kuvali, neprestano muteći žicom. Kada dodate sav maslac, po potrebi dodajte još tople vode, kako biste dobili sos koji curi, podseća na majonez, međutim mora se slivati,nalik medu. Začinite sos sa soli i biberom i ostavite ga sa strane.
  • U sud sa vodom, ulite još vode, pa ostavite vodu da proključa sa kašikom sirćeta. Pripremite jaja za barenje, tako što ćete ih razbiti u manjoj posudi, jedno po jedno. Kašikom napravite vrtlog u šerpi, pa nežno spustite jaje iz posudice u šerpu, da se bari na 3 minuta. Izvadite jaja iz šerpe, posolite ih i pobiberite po ukusu.
  • Slaninu izgrilujte ili ispecite u tiganju, dok ne bude krckava. U tom istom tiganju ili na grilu, zapecite kriške hleba sa svake strane dok ne postane reš. Na hleb postavite slaninu, jaje, zalite sa sosom, pospite sveže seckanim peršunom i poslužite. Sos možete čuvati u frižideru nekoliko dana.