Go Back

Breskve Melba

Sastojci

  • 250 g šećera
  • 6 komada breskvi isečenih na pola
  • 1 kašika arome vanile
  • 150 g malina svežih ili zamrznutih
  • 50 g šećera u prahu
  • 10 ml soka od limuna
  • 60 g blanširanog badema ili bademovih listića
  • 6 kugli sladoleda od vanile

  • U 1 litar vode sipajte šećer pa ostavite da smesa proključa i šećer se otopi. Ubacite breskve, smanjite temperaturu na srednju jačinu, i poklopite šerpu. Breskve kuvajte 15 minuta pa ih sklonite sa ringle. Dodajte vanilu pa ostavite breskve u šerpi poklopljene još 10 minuta. Nakon toga ih oljuštite (kada se malo prohlade) i uklonite koštice, pa stavite u frižider da se dodatno rashlade.
  • Maline skuvajte sa šećerom u prahu i limunom. Kada smesa provri sklonite šerpu sa strane, procedite soskroz cediljku, odstraniti semenke pa stavite u frižider na hlađenje.
  • Badem sitno iseckajte ili ako koristite listiće, kratko ih propržite na tiganju dok ne dobiju zlatastu boju.
  • U čašu postaviti dve polovine breskve, zalijte sa par kašičica sosa, preko postavite kuglu sladoleda, zalijte sa još malo sosa i pospite sa pečenim bademima. Ukrasite sa svežim malinama i ribizlama.