Go Back

Sladoled od pistaća

Sastojci

  • 300 g sirovih oljušćenih pistaća
  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice ekstrakta badema
  • Prstohvat soli
  • 400 ml kondenzovanog zaslađenog mleka
  • 50 g mlevenih pistaća

  • Zagrejte rernu na 180 °C.
  • Rasporedite pistaće u jednom sloju u veći pleh, pa ih stavite u zagrejanu rernu i pecite 10 minuta. Na polovini pečenja ih promešajte kako bi se ravnomerno tostirali.
  • Tople pistaće odmah sameljite u secku ili jakom blenderu dok ne dobijete pastu – puter od pistaća.
  • U većoj činiji umutite slatku pavlaku mikserom dok ne postane čvrsta. Dodajte aromu vanile, badema i prstohvat soli, pa kratko sjedinite mikserom.
  • Zatim dodajte kondenzovano mleko i kratko umutite, pa dodajte i pripremljeni puter od pistaća. Mutite dok se sve lepo ne poveže.
  • Na kraju dodajte polovinu mlevenih ili seckanih pistaća i spatulom ih lagano umešajte, ostavljajući smesu delimično nepomešanu. Prebacite smesu u kalup za zamrzivač, poravnajte površinu i pospite odozgo ostatak pistaća.
  • Stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati ili preko noći da se dobro stegne. Služite hladno.