Zagrejte rernu na 180 °C.
Rasporedite pistaće u jednom sloju u veći pleh, pa ih stavite u zagrejanu rernu i pecite 10 minuta. Na polovini pečenja ih promešajte kako bi se ravnomerno tostirali.
Tople pistaće odmah sameljite u secku ili jakom blenderu dok ne dobijete pastu – puter od pistaća.
U većoj činiji umutite slatku pavlaku mikserom dok ne postane čvrsta. Dodajte aromu vanile, badema i prstohvat soli, pa kratko sjedinite mikserom.
Zatim dodajte kondenzovano mleko i kratko umutite, pa dodajte i pripremljeni puter od pistaća. Mutite dok se sve lepo ne poveže.
Na kraju dodajte polovinu mlevenih ili seckanih pistaća i spatulom ih lagano umešajte, ostavljajući smesu delimično nepomešanu. Prebacite smesu u kalup za zamrzivač, poravnajte površinu i pospite odozgo ostatak pistaća.
Stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati ili preko noći da se dobro stegne. Služite hladno.