Go Back

Sticky Toffee pudding

Sastojci

  • 220 g urmi bez koštica
  • 225 ml ključale vode
  • 190 g brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 5 g soda bikarbone
  • 80 g maslaca sobne temperature
  • 125 g smeđeg šećera ili kokosovog šećera
  • 2 umućena jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 120 g maslaca
  • 180 g smeđeg šećera
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

  • Ključalu vodu sipati u blender, ubaciti urme, pa ostaviti da se natapaju 30 minuta. Kada su urme omekšale kratko ih izblendirati u pastu.
  • Zagrejati rernu na 180°C.
  • U posudi pomešati brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa ostaviti sa strane.
  • Umutiti maslac i šećer, dok ne postanu penasti, pa dodati polako umućena jaja, neprestano muteći. Dodati suve sastojke (brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu) i umutiti smesu kratko mikserom. Dodati umućene urme pa promešati kratko, mikserom ili spatulom, dok se smesa ne poveže.
  • Uljem premazati pleh za mafine, ravnomerno razliti smesu po plehu (12 komada), pa peći 20 minuta.
  • U međuvremenu otopiti maslac sa šećerom, dodati slatku pavlaku, kuvati dok smesa ne proključa pa dodati vanilu i skinuti sa ringle.
  • Pečene mafine izbockati, preliti sa po 1-2 kašike karamel sosa, pa ostaviti da se natapaju. Ohlađene mafine poslužiti prelivene karamel sosom i seckanim bademima.