Go Back

Tajlandska hrskava salata

Sastojci

  • 200 g sirovih indijskih oraha
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika Srirače ili drugog ljutog sosa po izboru
  • 1/2 kašičice ljute mlevene paprike
  • 1/2 kašičice soli
  • 375 ml vode
  • 150 g kinoe
  • 1/2 kašičice soli

Za dresing:

  • 70 g kikiriki putera
  • 2 kesice Salatofit preliva Ukusno i zdravo
  • Malo tople vode

Za salatu:

  • 2 šolje naseckanog ljubičastog kupusa
  • 2 rendane šargarepe
  • 1 manja veza mladog luka
  • 1 žuta babura

Priprema indijskih oraha:

  • Zagrejati rernu na 180°C. Indijske orahe pomešati sa medom, maslinovim uljem, Sriračom, mlevenom paprikom i solju. Rasporediti ih po plehu obloženom papirom za pečenje u jednom sloju i peći 10 minuta. Promešati špatulom i peći još 5–10 minuta dok ne počnu da crne. Ostaviti ih na plehu da se prohlade i stegnu.

Priprema kinoe:

  • U šerpicu sipati vodu i so pa staviti da provri. Dodati kinou, smanjiti temperaturu i kuvati poklopljeno 15 minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno još 5 minuta, zatim promešati viljuškom.

Priprema dresinga:

  • Kikiriki puter pomešati sa Salatofit prelivom, pa postepeno dodavati toplu vodu i mešati dok se ne dobije željena gustina.

Sastavljanje salate:

  • U većoj posudi sjediniti kinou, ljubičasti kupus, šargarepu, mladi luk, papriku i indijske oraščiće. Preliti pripremljenim dresingom i poslužiti.

Savet:

  • U ovu salatu možete dodati protein po izboru (grilovanu ili barenu piletinu, dinstane šnicle). Odlično se slaže i sa edamame i svežim korijanderom.